fbpx

Nipel Nedir Nerelerde Kullanılır ?

nipel-nedir-nerelerde

Nipel Nedir?

Nipel temelde metal boru bağlantı elemanı olarak tanımlanabilir. Nipel, iki ağzı da dış dişli, tek tarafı dış dişli veya redüksiyon dişli olabilir.

Nipelin uzunluğu yaklaşık 5-10 cm civarındadır.  1/2, 3/4 ve 1 gibi farklı çaplara sahip olabilir. Nipelin çapı büyüdükçe uzunluğu da ona bağlı olarak değişir yani nipelin çapı arttıkça uzunluğu da artar, çapı azaldıkça uzunluğu da azalır. Nipelin uygulanacak basınca göre seçilmesi de oldukça önemlidir. Doğru nipel tercihi yapılmadığında oluşabilecek sorunları önlemek için bu gibi detaylara dikkat edilmesi gerekir. Nipelin üretildiği çeşitli malzemeler ve farklı nipel çeşitleri de vardır.

Nipelin üretiminde kullanılan bazı malzemeler şu şekilde sıralanabilir.

  1. Çelik (siyah veya galvaniz)
  2. Paslanmaz çelik
  3. Pirinç
  4. Plastik içeren malzemelerdir.

Bazı nipel çeşitleri de şu şekilde sıralanabilir.

  1. Hortum uçlu nipel
  2. Altı köşeli nipel (hex)
  3. Paslanmaz nipel

316 Paslanmaz Çelik Nipel Çeşitleri ve Kullanımı

316H sınıfı paslanmaz çelik, daha yüksek sıcaklıklarda çalışmak için kullanılır. Fırın ve mikrodalga fırın gibi cihazlarda yaygın olarak ısıya dayanıklı olması sebebiyle 316H sınıfı paslanmaz çelik kullanılır. 316 kalite, özellikle 316L düşük karbon içerdiğinden dolayı, kaynak için mükemmeldir.

Nipel Nerelerde Kullanılır?

Nipel hem küçük çaplı hem de büyük çaplı hatlarda kullanılabilir. Küçük çaplı hatlarda çekvana, pislik tutucu ve vana gibi elemanları bağlamak için kullanılır. Büyük çaplı hatlarda kullanıldığında ise emniyet vanası, ölçme enstrümanları ve vanaları bağlamak için tercih edilir. Nipel aslında tesisat elemanları bağlanması konusunda kurtarıcı bir malzemedir. Paslanmaz Çelik Nipeller, su, yağ ve gazda korozyon direncine ihtiyaç duyduğunuz düşük basınçlı uygulamalar için mükemmel olan yüksek kaliteli paslanmaz çelik bağlantı parçalarıdır. Yaygın olarak 304 ve 316 Kalite çelik nipeller kullanır. 316 tipi malzeme, 304 tipi malzemeden daha yüksek korozyon ve ısı direncine sahiptir. Nipelin kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir.

  1. Bina tesisatları
  2. Doğalgaz tesisatları
  3. Endüstriyel boru hatlarında

1. Bina Tesisatlarında Nipel Kullanımı

Nipel bina tesisatlarında en çok kullanılan malzemelerdendir. Hem bina içinde hem de bina dışında kullanılmaya uygundur. Aynı zamanda soğuk su tesisatlarının yanında sıcak su tesisatlarında da kullanılabilirler.

ev_tesisatı_nipel

2. Doğal gaz Tesisatlarında Nipel Kullanımı

Doğal gaz tesisatlarını istenilen yere ulaştırmak için boruların arasındaki bağlantıyı sağlamak gerekir. Bu bağlantıyı sağlamak için de flex somun nipel kullanılır. Bu esnek yapısı ile hep uzak mesafelere taşınımı kolaylaştırır hem de olası bir deprem riskine karşı oldukça dayanıklıdırlar.

doğalgaz

3. Endüstriyel Boru Hatlarında Nipel Kullanımı

Nipeller endüstriyel boru hatlarında vana bağlantılarında ve bağlanacak rekorların bağlanmasında kullanılan vazgeçilmez elemanlardandır. Ayrıca hatlarda bulunan kazanların giriş ve çıkışlarında da nipeller kullanılmaktadır.

Nipelin kullanım alanları bunlar ile kısıtlı değildir. Tesisat işlerinin yapıldığı çoğu yerde nipele ihtiyaç duyulur.

 

Banner

Paslanmaz Çelik Nipel Çeşitleri nelerdir?

Nipeller paslanmaz çelik bağlantı elemanlar arasında en çok kullanılan bağlantı elemanlarının başında gelmektedir. Bunun nedeni paslanmaz çelik nipellerin birçok çeşide ve pek çok yerde bağlantıyı kolay bir şekilde sağlıyor olabilmesindendir.
Paslanmaz çelik nipel çeşitlerinden kısaca bahsetmek gerekirse bunu 5 ana ürün üzerinden yapmak doğru olacaktır.

1)Paslanmaz Çelik Tek Taraflı Nipel

Paslanmaz çelik bağlantı elemanları içerisinde manşon ile beraber en çok kullanılan bağlantı elemanı olan tek taraflı nipeller dişli boru parçası diye de adlandırılmaktadır. Paslanmaz tek taraflı nipeller çeşitli boylarda kesilmiş boruların bir tarafına tornalar vasıtası ile diş çekilerek üretilirler. Genellikle depo kazan gibi yerlerin çıkışlarında kullanılırlar. Boru halinde olan kısmı kazana kaynatılır dişli kısmı ile de bağlantının devam etmesi sağlanır.

2)Paslanmaz Hex Nipel

Paslanmaz hex nipeller üzerlerinde bulunan altı köşe anahtar ağzı nedeniyle hex ismini almışlardır. Her iki tarafı da dıştan dişli ortası anahtar ağızlı bağlantı parçasıdır. Döküm yöntemi kullanılarak üretilen hex nipeller genellikle hatta bağlanacak olan rekor, vana gibi bağlantı elemanlarının hatta bağlanması sırasında kullanılmaktadır.

3)Paslanmaz Çift taraflı Nipel

Paslanmaz çift taraflı nipeller tek taraflı nipeller gibi borudan imal edilirken hex nipeller gibi her iki tarafında da diş bulunan bağlantı elemanıdır. Kesilmiş bir boru parçasının ortasında belirli bir düzlük kalacak şekilde her iki tarafına diş açılması ile üretilirler. Hex nipellerle aynı görevde ve aynı yerlerde kullanılmaktadırlar.

4)Paslanmaz Orantılı Nipel

Paslanmaz orantılı nipel bir başka isimle paslanmaz redüksiyon nipeller hex nipeller gibi iki tarafı dişli ortası anahtar ağızlı ürünlerdir. Orantılı nipellerin hex nipellerden farkı iki tarafında bulunan diş ölçülerinin farklı olmasıdır. Orantılı nipeller hatta çap değişikliği yapılacağı zamanlarda kullanılmaktadır. Hex nipeller gibi döküm yöntemi ile üretilen orantılı nipeller de genellikle vana çıkışları rekor bağlantıları gibi yelerde kullanılmaktadır.

5) Paslanmaz Hortum Uçlu Nipel

Paslanmaz hortum uçlu nipeller hatta hortum bağlantısı yapılacağı zaman kullanılan bir ucu dıştan dişli bir ucu ise hortumun gireceği şekilde çentiklerin bulunduğu bağlantı elemanıdır. Hortum uçlu nipellerde döküm yöntemi ile üretilmektedir. Tank çıkışlarında kullanılarak sıvının hortumlar ile iletilebilmesine olanak sağlamaktadırlar. Paslanmaz hortum uçlu nipeller dolum makinalarında da sıvı akışı kısmında sıkça tercih edilmektedir.

Paslanmaz nipelin üretiminin nasıl olduğunu merak ediyorsanız videomuza göz atın.

Bu yazımızda size nipelin ne olduğu ve kullanım alanları hakkında bilgi vermeye çalıştık. Nipel ile ilgili sorularınızı varsa bize ulaşabilirsiniz. Sayfamızda bulunun nipel çeşitlerini inceleyip amacınıza uygun olanı seçerek sipariş verebilirsiniz.

İlginizi çekebilir : Paslanmaz Çelik Kullanım Alanları

Nipel Nedir Nerelerde Kullanılır ?” yazısında 3 düşünce

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0 (212) 547 1901 Hemen Teklif Al