fbpx

Paslanmaz Çelik Boru Ölçüleri ve Detayları

paslanmazcelikboruolculerivedetaylari

Paslanmaz malzemelerin kullanımı gün geçtikçe artmaktadır. Paslanmaz çelik borular, içerdiği avantajlar sayesinde birçok sektörde sıklıkla kullanılırlar. Bağlantı elemanları ile birlikte birçok sektör için önemli bir yere sahip olan paslanmaz çelik boruların birçok farklı çeşidi bulunur. Peki, paslanmaz çelik boru nedir? Paslanmaz çelik borular nerelerde kullanılırlar? Paslanmaz çelik boru ölçüleri nelerdir? Paslanmaz çelik boruların avantajları nelerdir? Paslanmaz çelik boru ile ilgili pek çok sorunun cevabını sizler için cevapladık.

Paslanmaz Çelik Boru Nedir?

Paslanmaz çelik boru, içinde barındırdığı birçok avantaj ile pek çok sektörde kullanılan paslanmaz bir malzemedir. Korozyona karşı olan direnci, ısı dayanımı ve oksitlenmeye karşı dirençli yapısı ile sıklıkla tercih edilir. Paslanmaz çelik borular, üretim türlerine, kaynak işleminin niteliğine ve yüzeylerine göre üçe ayrılır. Üç ayrı ana başlık altında incelense de paslanmaz çelik boruları üretim türlerine göre ayırmak en bilinenidir. Paslanmaz çelik boru üretim türlerine göre, paslanmaz çekme boru ve paslanmaz dikişli boru olarak ikiye ayrılırlar.

paslanmazcelikborunedir

Paslanmaz çekme boru, genel olarak basınç değerinin yüksek olduğu ortamlarda kullanılır. Tek parça paslanmaz çelik kütük olarak dökülen paslanmaz çekme borular çeşitli işlemler sonucunda son halini alırlar. Kısaca anlatmak gerekirse, erimiş haldeki paslanmaz çelikler kütükler halinde dökülürler. Bu işlem ardından oluşan paslanmaz çelik kütükler çeşitli kalıplardan geçirilerek yuvarlak bir forma kavuşturulurlar. Dış yüzeyi yuvarlak forma alan paslanmaz çelik kütüklerin içlerinden malafalar geçirilerek iç kısımda da istenilen ölçü yakalanarak paslanmaz çelik çekme boru son haline kavuşur. Bu işlem ardından istenilen ebatlarda kesilerek paketleme yapılır.

Paslanmaz dikişli boru ise çekme boruya göre daha az basınçlı ortamlar için üretilmiştir. Paslanmaz çelik dikişli boruları aksine paslanmaz kütüklerinden değil paslanmaz saclardan üretilmektedir. Bu üretim sürecinden de kısaca bahsetmek gerekirse, ilk olarak üretilmesi planlanan borunun et kalınlığına uygun bir sac seçimi yapılır. Akabinde rulo halinde olan saclar üretilecek borunun çapına uygun olacak şekilde şeritlere bölünür. Bu bölme işlemi dilme diye adlandırılmaktadır. Dilme işlemi ile ortaya çıkan şeritler makinede çeşitli kalıplardan geçirilir.

Tüm kalıplardan geçen şerit sac yuvarlak forma kavuşur fakat bu form hala bir bütün değildir. Bu yuvarlak formu sabit kılabilmek için kaynak işlemi uygulanmaktadır. Kaynak işlemi akabinde yuvarlak form sabit hale gelir ve malzeme istenilen ebatta kesilerek paketlemeye hazır hale getirilir.  Paslanmaz dikişli boruların çekme borulara göre daha az dayanıma sahip olmasının sebebi üretiminde kaynak işleminin kullanılmasıdır.

 

Banner

Paslanmaz Çelik Borular Nerelerde Kullanılırlar?

Paslanmaz çelik borular, paslanmaz kullanımının artmasıyla birlikte daha da sık kullanılır hale gelmeye başladılar. Paslanmaz çelik borular, kimya endüstrisi, petrokimya endüstrisi, ilaç endüstrisi, boya sanayi, kâğıt sanayi, plastik endüstrisi ve gıda endüstrisi gibi alanlarda sıklıkla kullanılırlar. Makine tesisatlarının yanı sıra dekoratif üretimlerin bulunduğu alanlarda da sıklıkla tercih edilirler. Parlak ve kir tutmayan yüzeyleri sayesinde gıda endüstrisinde rahatlıkla kullanılabilirler.

Paslanmaz çelik borular yukarıda da bahsettiğimiz gibi birçok sektörde farklı nedenler ile tercih edilmektedir. Kısaca bahsetmek gerekirse, kimya ve petrokimya sektöründe yüksek korozyon dayanımları sayesinde paslanmaz çelik borular tercih edilmektedir. Bu karşılık kâğıt sanayinde mekanik dayanımı ve uzun ömürlü kullanımı nedeniyle tercih edilmektedir. En yaygın olarak kullanıldığı gıda sektöründe ise hijyenik olma özelliği ile ön plana çıkmaktadır.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi paslanmaz çelik boruların birçok kullanım alanı olduğundan yapılacak boru seçimi seçenekleri de artmaktadır. Yapılacak seçimde önemli olan paslanmaz çelik boruların nerede ve ne amaçla kullanılacağıdır. Farklı inç veya et kalınlığı gibi özellikler paslanmaz çelik boru çeşitlerini belirlerler.

paslanmazborudetaylari

Paslanmaz Çelik Boru Ölçüleri Nelerdir?

Paslanmaz çelik borular dış çaplarına göre sınıflandırılırlar. Paslanmaz boru ölçüleri aşağıdaki gibidir. Paslanmaz çelik boruların birçok kullanım alanı olsa da önemli olan kullanılacak olan paslanmaz çelik borunun alanına ve amacına uygun olarak seçilmesidir.

  • Dış Çapı 10-20 mm Arası Olan Paslanmaz Çelik Borular:

10, 12, 14, 15, 16, 17,2, 18, 19, 20 mm dış çap ile ¼”, 3/8”boyutlarında bulunurlar.

  • Dış Çapı 20-40 mm Arası Olan Paslanmaz Çelik Borular:

22, 23, 25, 26,9, 28, 30, 32, 33,7, 35, 38, 40 mm dış çap ile ½”, ¾”, 1”boyutlarında bulunurlar. 

  • Dış Çapı 40-60 mm Arası Olan Paslanmaz Çelik Borular:

45, 50, 50,8, 51, 52, 54, 57 mm dış çap ile 1 ¼”,1 ½” boyutlarında bulunurlar.

  • Dış Çapı 60-120 mm Arası Olan Paslanmaz Çelik Borular:

63,5, 70, 80, 84, 101,6, 104, mm dış çap ile 2” 2 ½”, 3”, 4” boyutlarında bulunurlar.

  • Dış Çapı 120-410 mm Arası Olan Paslanmaz Çelik Borular:

129, 154, mm dış çap ile 5”, 6”, 8”, 10”, 12”, 14” 16” inç boyutlarında bulunurlar.

Paslanmaz Çelik Boruların Avantajları Nelerdir?

Paslanmaz çelik borular içerdikleri bileşenler sebebiyle birçok avantaja sahiptirler. Paslanmaz borular korozyon dayanımı oldukça yüksek malzemelerdir. Bu şekilde kullanıldıkları ortamlarda kolayca yıpranmazlar. Uzun ömürlü olmasının dışında kolay bir şekilde temizlenebilmeleri de paslanmaz çelik boruların olumlu özelliklerindendir. Temizleme sürecinde unutulmaması gereken bir nokta vardır. Paslanmaz çelik borular mikrop tutmayan yüzey bulundururlar. Bu nedenle uzun süre boyunca istenilen hijyenik şekilde kullanılabilirler. Paslanmaz çelik borular, bilinen bu avantajları sebebiyle birçok sektörde sıklıkla kullanılırlar.

paslanmazboruolculeri

Bu içeriğimizde sizlere paslanmaz çelik boru ölçülerini detaylı bir şekilde sizlere aktarmaya çalıştık. Aynı zamanda paslanmaz boru özelliklerinden ve avantajlarından da bahsettik. Daha detaylı bilgi almak için ürünlerimizi inceleyebilir bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0 (212) 547 1901 Hemen Teklif Al