fbpx

Paslanmaz Çelik Kalite Sınıfları

seamless-pipes-welded-pipes

Paslanmaz çeliğin günümüzde gıdadan kimyaya atık su arıtma tesislerinden ilaç sanayisine kadar birçok yerde kullanılması paslanmaz çeliğin önemini her geçen gün biraz daha arttırmaktadır. Paslanmaz malzemelerin bu denli çok kullanılmasının ana nedenlerinden biri de malzemelerin paslanmaya ve korozyona karşı dayanımının oldukça yüksek olmasıdır. Tabi birçok üründe olduğu gibi paslanmazda da 304,316,316L,310.430 gibi birçok farklı kalitede malzeme bulunmaktadır. Bu kalite sınıflarının özelliklerinden ve kullanım alanlarından kısaca bahsedelim.

Paslanmaz Çelik Kalite Sınıfları Nelerdir?

Paslanmaz çeliklerin kullanım alanları çok geniştir ve her kullanım alanlarının gerektirdiği farklı özellikler ve kalite sınıfları vardır. Geniş kullanım alanı beraberinde çok çeşitli özellik ve kalite sınıflarını getirse de üretilen paslanmaz çeliklerin yarısından fazlası 300 kalite serisindeki paslanmaz çeliklerdir.

300 serisi paslanmaz çelik kalite sınıfının içerisinde de en çok tercih edilen iki tane paslanmaz çelik kalitesi vardır bunlar 304 ve 316’dır. 304 ve 316 paslanmaz çelik kalite sınıfından başlayarak en çok kullanılan diğer paslanmaz çeliklerin özelliklerini de bu yazımızda anlatacağız.

Aısı 304: Paslanmaz çelik sektöründe en çok kullanılan paslanmaz türüdür. 450°C’ye kadar oksitlenmeye karşı dayanıklıdır. Gıda ve tıp sektörlerinde ve evye yapımında kullanılmaktadır.

Aısı 304L: 304 kalite paslanmaz çeliğin düşük karbonlu halidir. 304’e göre daha yumuşak olması işlenebilirliğini arttırmaktadır. Depolama tankları ve 400°C’nin altında çalışan hatlarda kullanılabilir.

Aısı 316: Bünyesinde bulundurduğu Molibden sayesinde 650°C’ye kadar yüksek oksidasyon dayanımına sahiptir. Asitlere karşı yüksek dirence sahiptir. Asitlere karşı olan yüksek dayanımı nedeniyle kimya ve petro-kimya sektöründe paslanmaz boru hatları ve kazanlarında kullanılır.

Aısı 316L: 316 kalite paslanmaz çeliğin düşük karbonlu halidir. 450°C’ye kadar yüksek dayanımına sahiptir. Asit dayanımı oldukça iyidir. Kimya petro-kimya sektöründe ve tersanelerde kullanılır.

Aısı 316TI: Titanyum içeriği sayesinde 650°C’ye kadar sıcaklıklarda sürekli olarak kullanılabilir. Oksidasyona karşı mukavemeti yüksektir. Kimya petro-kimya sektörlerinde ve ısı değiştiricilerde kullanılabilir.

Aısı 309 / 309s: 1050°C’ye kadar olan sıcaklıklarda oksidasyon dayanımı oldukça yüksektir. Çekme dayanımı oldukça iyidir. Yüksek sıcaklıkta çalışacak ekipman parçaları yapımında ve fırınlarda kullanılır.

Aısı 310 / 310s: AISI 304’e benzerlik gösterse de paslanmaz çeliğin sıcaklığa en çok dayanan çeşididir. 1200°C’ye kadar olan sıcaklıklarda kullanılabilir. Yüksek sıcaklıklarda çalışan ekipmanların yapımında buhar kazanlarında ve paslanmaz boru hatlarında kullanılır.

Aısı 321: içeriğinde bulunan titanyum sayesinde korozyon dayanımı oldukça yüksektir. Yüksek sıcaklıklarda uzun süre kullanılabilir ve kaynak kabiliyeti yüksektir. Fotoğraf sanayinde ve kimya endüstrisinde kullanılır.

Aısı 430: Düşük karbonlu ve krom içerikli paslanmaz ürünüdür. 300 sınıfı paslanmazlarda bulunan nikel bu türde bulunmaz bu nedenle mıknatıslanma yapabilir. Otomotiv sanayinde ve dekoratif ev eşyaları yapımında kullanılır.

Aısı 430TI: Titanyum içermesi nedeniyle korozyon dayanımı yüksektir. Isı iletkenliği oldukça iyidir. Egzoz yapımında ve çamaşır makinalarında kullanılır.

Diğer Paslanmaz Çelik Çeşitleri Nelerdir?

Paslanmaz çelik ürünleri birçok sektörde sıklıkla kullanılan ürünlerdir. Özelliklerine göre çeşitlere ayrılan paslanmaz çeliklerin birçok farklı türü bulunmaktadır.

paslanmazceliksiniflarivecesitleri

303 Paslanmaz Çelik

Paslanmaz çeliğin otomatı olarak adlandırılan 303 kalite paslanmaz çelik, içerdiği sülfür sebebiyle oldukça işlenebilir bir çeliktir. Yüksek sülfür korozyona dayanımını azaltsa da sıklıkla kullanılan paslanmaz çeliklerden biridir.

304 Paslanmaz Çelik

Paslanmaz çelikler arasında en yaygın kullanılan 304 kalite paslanmaz çelik, günlük kullanıma uygun olarak üretilmiştir. Tüm çeşitler arasında fiyat-performansı en başarılı olan modeldir. Kaynak yapılabilirliği ve korozyon dayanımı oldukça iyi olan bu model kimya, ev aletleri, gıda sanayi gibi pek çok alanda kullanılmaktadır.

paslanmaz_Çelik_ürünleri_fittingsler

304L Paslanmaz Çelik

304L kalite paslanmaz çelik, 304 kalite paslanmaz çeliğin düşük karbonlu versiyonudur. Tüm özellikleri 304 paslanmaz çelik ile benzerlik göstermektedir. Kaynak işleminin daha yoğun olduğu durumlarda 304 kalite paslanmaz çelik yerine tercih edilebilir.

310 Paslanmaz Çelik

Paslanmaz çelikler arasında ısıya ve yüksek sıcaklığa en dayanıklı malzemelerden biri olan 310 kalite paslanmaz çelik, yüksek krom ve nikel alaşımları ile elde edilmektedir. Yüksek sıcaklıklarda dahi paslanma oranı oldukça düşük olan bu paslanmaz modelinin 310, 310S ve 310H olarak üç alt modeli bulunmaktadır.

paslanmaz_Çelik_borular

321 Paslanmaz Çelik

Hem iyi bir korozyon direncine hem de iyi bir ısı dayanımına sahip olan 321 kalite paslanmaz çelik, ülkemizde son yıllarda kullanılmaya başlanmıştır. Yaklaşık 800 derecelik ısılara dayanabilen bu paslanmaz aynı 304 paslanmaz çelik gibi fiyat-performans açısından oldukça başarılıdır.

410 Paslanmaz Çelik

Martensitik paslanmazlar grubuna dahil olan 410 kalite paslanmaz çelik, içerdiği karbon sayesinde ısıl işleme uygundur. Yüksek korozyon dayanımı ve ortalama üstü mekanik özellikleri ile sıklıkla tercih edilen bir paslanmaz çelik kalitesidir.

420 Paslanmaz Çelik

Ortalama bir korozyon direncine sahip olan 20 kalite paslanmaz çelik, ısıl işlem sonrası oluşan gerilime karşı direncinin yüksek olması ile bilinir. İşlenebilirliği, mekanik özellikleri, korozyon direnci ve benzeri özelliklerinin tümü diğer paslanmazlara göre ortalamadır.

430 Paslanmaz Çelik

Düşük karbonlu ve krom içerikli olan 430 paslanmaz çelik, ferritik paslanmaz çelik grubuna girmektedir. Ferritik paslanmaz, paslanmazın içinde bulunan karbonun yüzde 16 ila 20 arasında olduğu anlamına gelmektedir. 300 kalite paslanmazlara göre daha uygun fiyatlıdırlar.

paslanmaz_304_kalite_2

430F Paslanmaz Çelik

Kükürt içerikli 430F kalite paslanmaz çelik, içerdiği kükürt sayesinde çok iyi bir işlenebilirliğe sahiptir. Fakat işlenebilirliği artıran kükürt aynı zamanda paslanma direncini düşürmektedir.

431 Paslanmaz Çelik

Hem krom hem de nikel içeren 431 kalite paslanmaz çelik, ısıl işlem sonucu akma veya kopmalara karşı oldukça yüksek dirence sahip olan bir paslanmaz türüdür. Kaynak yapılabilirliği ve korozyona dayanımı yüksektir.

630 Paslanmaz Çelik

Gün geçtikçe kullanımı artan bir diğer paslanmaz türü olan 630 kalite paslanmaz çelik, çökelti işlemi sonucu sertleştirilmiş olan paslanmazlar grubuna girmektedir. Östenitik ve martenzitik paslanmaz gruplarının karışımıdır. Her iki gruba da dahil olduğu için hem korozyon dayanımı hem de ısı dayanımı oldukça yüksektir.

904L Paslanmaz Çelik

Yüksek miktarda krom, nikel ve molibden içeren 904L paslanmaz çelik, süper östenitik grubuna girmektedir. Diğer süper östenitik paslanmazlar gibi 904L kalite paslanmaz çelik de çok yüksek korozyon dayanımına sahiptir. Anti manyetik yapısı ise 904L paslanmazın bir diğer dikkat çeken özelliğidir.

 

Banner

 

Dubleks Paslanmaz Çelik

Dubleks paslanmaz çelik adından da anlaşılabileceği üzere aşırı korozyonlu durum ve ortamlar için üretilmiş olan bir paslanmaz türüdür. Hem östenitik hem de ferretik paslanmazlar grubuna giren dubleks paslanmaz çelik, korozyon dayanımı ve mekanik özellikleri sebebiyle tercih edilmektedir.

paslanmazceliksiniflariveozelliklerinelerdir

Paslanmaz çeliği kullanacağınız alanın  gerektirdiği özellikleri doğru bir şekilde belirlemeniz doğru kalitede paslanmaz çelik tercih etmeniz için oldukça önemlidir. Eğer bu özellikleri doğru tespit edemeyip ihtiyacınız olandan çok daha yüksek kalitede bir paslanmaz çelik alırsanız maddi açıdan da kötü bir tercih yapmış olursunuz. Seçtiğiniz paslanmaz çelik ihtiyacınız olan özellikleri sağlamıyorsa sizi yarı yolda bırakabilir. Bunun sonucunda Paslanmaz çeliği kullandığınız alanda bazı aksamalar olabilir, kullandığınız paslanmaz çelik yeterince uzun ömürlü olmaz ve maddi açıdan da zarara uğramamış olursunuz.Paslanmaz çeliğin kalite sınıflarını ele aldığımız bu içerikte elimizden geldiğince sizleri konu hakkında bilgilendirmeye neden paslanmaz sorusunu kafanızdan biraz daha silmeye çalıştık. Daha detaylı bilgi almak için ve doğru tercih yapabilmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz. İçeriğimizi incelediğiniz için teşekkürler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0 (212) 547 1901 Hemen Teklif Al