fbpx

Paslanmaz Redüksiyon Nedir?

paslanmazredüksiyon

Paslanmaz boru hatlarının olmazsa olmazlarından biri de paslanmaz redüksiyonlardır. Paslanmaz redüksiyon bir boru hattında hattın çapını düşürmek amacıyla kullanılır. Boru hattını küçük çaptan büyük çapa ya da büyük çaptan küçük çapa geçiren dişli ya da kaynaklı bağlantı elemanlarına redüksiyon adı verilir. Redüksiyonlar, kullanıldıkları boru hattında çapı küçültülerek hattaki basıncı arttırmak veya çapı genişleterek hattın basıncını düşürmek için de kullanılmaktadır.

Paslanmaz redüksiyonları, kaynaklı redüksiyonlar ve dişli redüksiyonlar ( hex bushing) olarak 2 ana grupta incelemek mümkündür.

Bu yazımızda sizlere paslanmaz redüksiyon nedir sorusunun cevabını vermeye çalışacağız.

1) Kaynaklı Redüksiyonlar

Kaynaklı redüksiyonlarda kendi içlerinde konsantrik redüksiyon, eksantrik ve gıda redüksiyonu olarak farklı grupta incelenebilirler.

a) Konsantrik Redüksiyon

Paslanmaz konsantrik redüksiyon en çok tercih edilen redüksiyon tipidir. Paslanmaz konsantrik redüksiyonlar paslanmaz borulardan imal edilmektedir. İlk olarak kısa parçalar halinde kesilen paslanmaz boru parçalarının kalıplar ve hidrolik pres makinası yardımıyla şekillendirilmesi sonucunda konsantrik redüksiyonlar ortaya çıkar.

Bu redüksiyonların konsantrik olarak adlandırılmasının sebebi redüksiyonların başı ve sonundaki düz kısımlar haricinde her yerinin belli bir açı ile büyümesi ya da küçülmesidir. Paslanmaz konsantrik redüksiyonların eksantirik redüksiyonlardan farkı büyük çaptan küçük çapa doğru bir daralma meydana gelirken bu daralmanın her yede aynı olmasıdır. Alında koni şeklinde bir daralma olur.

 

Banner

 

b) Eksantrik Redüksiyon

Paslanmaz eksantrik redüksiyonlarda tıpkı konsantrik redüksiyonlar gibi borudan imal edilmekte fakat farklı kalıplar ile şekillendirilmektedirler. Eksantrik olarak adlandırılmasının nedeni ise redüksiyonun bir tarafının düz inerken bir tarafının açıyla inmesidir. Paslanmaz eksantrik redüksiyonlar boru dönğşlerini sağlamak için kullanılan dirseklerde kullanılırlar. Buna ek olarak vida bağlantılarında da tercih edilirler.

Eksantrik redüksiyonlar akışlardan dolayı oluşabilecek ses ve titreşimleri en aza indirirler. Paslanmaz eksantrik redüksiyonun bir tarafı diğerine göre çok daha fazla geniş olduğu için çapı büyük olan borudan küçük olan boruya geçişte oluşacak türbülansın şiddetini azaltır ve akışın daha sağlıklı bir şekilde devam etmesine yardımcı olur. Paslanmaz eksantrik redüksiyon kısa olduğu için de daha az yer kaplayarak boruları birleştirme işlemini gerçekleştirebilir.

c) Gıda Redüksiyonu

Gıda redüksiyonları da presler ve kalıplar yardımıyla üretilmektedir. Fakat gıda redüksiyonlarının başında ve sonunda etek olarak adlandırılan düz kısımlar bulunmamaktadır. Redüksiyonlar tam konik şeklindedir. Ayrıca gıda redüksiyonları hijyenik olmaları için imalat işleri bittikten sonra hem içten hem de dıştan parlatılır.

Paslanmaz kaynaklı redüksiyonlar hakkında bilmemiz gereken önemli bir detayda şudur; Paslanmaz redüksiyonlar kalıplara girip çıkması nedeniyle elektriklenmeye uğramaktadır. Bu elektriklenme nedeniyle normal şartlar altında mıknatıs tutmayan paslanmaz çelik malzemeler mıknatıs tutmaya başlayabilir.

Bu nedenle işlenmiş paslanmaz ürünlerden olan redüksiyonların paslanmaz olup olmadığının mıknatıslar ile kontrol edilmemesi önerilmektedir.

2) Paslanmaz Dişli Redüksiyon

Paslanmaz dişli redüksiyonlar döküm yöntemi  kullanılarak üretilmektedirler. Hex bushing olarak da adlandırılan dişli redüksiyonlar dişli fittigslerin çapını değiştirmek için kullanılmaktadır. Paslanmaz dişli redüksiyonların büyük çaplı kısmı dıştan küçük çaplı kısmı ise içten dişlidir. Paslanmaz dişli redüksiyonun dışında bulunan dişlere erkek içinde bulunan dişlere ise dişi dişler denir. Paslanmaz dişli redüksiyonlarda amaç kaynağa ihtiyaç duymadan faklı çaplardaki boruları birleştirerek basınç dengesini oluşturabilmektir.

Paslanmaz dişli redüksiyonun kullanım alanı oldukça geniştir. Boru ekleme işleminin yapıldığı her yerde kullanılabilir. Çoğunlukla ticari ve endüstriyel tesisatlarda tercih edilir. Paslanmaz dişli redüksiyonun kullanım alanları; sulama sistemleri, ısıtma ve soğutma sistemleri, yangın sistemleri ve rafineri ve petrol sistemleri olarak çeşitlendirilebilir.

Bu tesisatlar da basıncın iyi bir şekilde belirlenmesi en kritik noktadır. Bu basınç ayarının istenilen şekilde yapılabilmesi kolaylığı da paslanmaz dişli redüksiyonlar tarafından sağlanır. Ayrıca paslanmaz malzemeleri uzun ömürlü olması ve sağlamlığı da yapılan işin kalitesini arttırmaktadır.

Paslanmaz Redüksiyon Kullanım Alanları Nelerdir?

Paslanmaz çelik redüksiyonlar boru hatlarında çaplar arası geçişi sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. Paslanmaz redüksiyonlar bunun yanı sıra boşaltım hunisi olarak ve basınç yükseltmek amacıyla da kullanılmaktadır. Bu kullanımlara kısaca örnek vermek gerekirse bu örneklemeleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

a) Hatlarda Redüksiyon Kullanımı

Paslanmaz hatlarında hattın çapı çeşitli sebeplerden değişiklik gösterebilmektedir. Bu değişiklik paslanmaz redüksiyon kullanımı ile sağlanmaktadır. Hatta çapın değişiklik göstermesinde ki sebepler yer yetersizliği ve akış debisi kontrolü olarak sıralanabilir. Paslanmaz çelik hatlarının neredeyse tamamında redüksiyonlar kullanılmakta ve hatlar için büyük önem arz etmektedir.

b) Boşaltım Hunisi Olarak Redüksiyon Kullanımı

Redüksiyonlar şekillerine bakıldığında da anlaşılacağı üzere huni şeklinde olan ürünlerdir. Bu şekilleri nedeniyle kazan altlarında boşaltımın rahatça yapılabilmesi için kullanılmaktadırlar. Bu redüksiyonlar genellikle kazanın alt kısmını tamamen kaplayacak şekilde kazan gözdesine kaynatılmış ürünler olarak karşımıza çıkmaktadır.

c) Basınç Yükseltici Olarak Redüksiyon Kullanımı

Paslanmaz redüksiyonlar akışın çapını bir anda düşürerek hattın basıncını yükseltmek amacıyla kullanılmaktadır. Buna en iyi örnek süs havuzlarında bulunan fıskiyelerdir. Fıskiyelere gelen su hattı fıskiyelerin uç noktasında redüksiyonlar ile daraltılarak basıncın artması ve bu sayede suyun daha yükseğe ulaşabilmesi sağlanmaktadır.

Bu yazımızda sizlere paslanmaz redüksiyon nedir sorusunun cevabını vermeye çalıştık. Paslanmaz redüksiyonların çeşitlerinden bahsettiğimizde aklınızda ki neden paslanmaz sorusuna cevap vermeye çalıştık. Siz de Paslanmaz Fittingsler kategorimizi ziyaret ederek tüm paslanmaz redüksiyon çeşitleri hakkında daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Paslanmaz redüksiyonun nasıl üretildiğini merak ediyorsanız aşağıdaki videoyu izleyerek basit bir şekilde paslanmaz redüksiyonun nasıl üretildiği konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.

Paslanmaz Redüksiyon Nedir?” yazısında 2 düşünce

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0 (212) 547 1901 Hemen Teklif Al