fbpx

Demir ve Çelik Arasındaki Farklar

demir-ve-celik-farklar

Demir ve çelik birçok sektörde sıklıkla kullanılan maddelerdir. Bunların kullanım alanlarını ele aldığımızda ise birçok sektörü sıralamak mümkündür. Bunun yanı sıra demir ve çelik arasındaki farklar da merak edilmektedir.

Demir direkt bir elementtir. Bunun yanı sıra çelik ise demirin işlenmiş hali olarak da ifade edilebilir. Ayrıca demir daha esnek bir elementtir. Bu durum ise inşaat sektöründe demirin kullanılmasını mümkün hale getirir. Bu esneklik ile kırılma riski de azalmaktadır. Çelikte ise bu durum tam tersi şekildedir. Bu nedenle kırılma olasılığı daha yüksektir. İki ürün de sektörler içinde sıklıkla kullanılır ve tercih edilir. Bununla birlikte demir ve çelik arasındaki farklar daha da fazladır. Ümit Paslanmaz olarak bu yazımızda, demir ve çelik arasındaki farklar konusunu kapsamlı bir şekilde sizler ile paylaşacağız.

Demir ve Çelik Arasındaki Farklar

Demir ve çelik arasındaki farklar son derece önemli bir konudur. Saf demir ya da ham demir olarak ifade edilen demir, bir bakır kadar yumuşaktır. Bu demirin içine karbon katılması ile mukavemetin güçlenmesi, ısıya dayanımının artması ve korozyona karşı daha dayanıklı olması da sağlanabilir. Bu özellikleri ile demir çelik haline dönüşmektedir.

Demirin çelik halini almasından sonra ise birçok farklı alanda da kullanımı söz konusudur. Özellikle mukavemetin artırılması, sağlam yapıların ve sağlam uygulamaların hayata geçirilmesi açısında çeşitli avantajlar sağlamakta olan bir etkendir. Bileşiminde 1,8 oranında karbon bulunan çelik elementi, demir ve karbon alaşımı olarak karşımıza çıkmaktadır. Alaşımlı olan çelikler ise 2,1 oranında karbona sahip olabilir ve bu miktar daha da artabilir.

demir-ve-celik-arasindaki-farklar

  1. Demir ile çelik arasındaki fark nedir?

Demir ve çeliğin arasında ayırt edici birkaç fark söz konusudur. Demir doğrudan bir elementtir ancak çelik ise onun işlenmiş hali olarak bilinmektedir. Bu alanda iki ürün arasındaki en temel fark budur.

Ayrıca demir çok daha esnek bir yapıya sahiptir. Durumun bu şekilde olması ise demiri kırılması daha zor bir hale getirmektedir. Çelikte ise bu durum biraz daha farklıdır. Bunun nedeni ise esnek özelliği fazla olmadığı için daha çabuk kırılabilen bir yapıya sahiptir. Bu durumda ikisinin arasındaki farkı çok net bir şekilde ortaya çıkarmaktadır. Bunun yanı sıra demir çeliğe nazaran daha fazla bulunabilen bir element olarak karşımıza çıkmaktadır. Aradaki farklar bu şekildedir ve iki üründe kendi sektörü içinde oldukça fazla tercih edilirler.

  1. Çelik demir içerir mi?

Çelik elementi bileşiminde %1,8 oranında karbon bulunan bir demir ve karbon alaşımıdır. Alaşımlı olan çeliklerde bu miktar %2,1 oranına kadar yükselebilmektedir. Özellikle çelik pek çok alanda ihtiyaç duyulan ürünler arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra demiryolları, motorlu vasıtalar, modern makinalar, uçak gibi pek çok alanda kullanılabilir.

Çeliğin üretimi ise yüksek fırınlarda ham demirin %2- 4 arasında karbon, fosfor, kükürt gibi maddeler ile alaşımı sürecidir. Bu maddeler, dayanımı düşürücü bir hale gelirken doğrudan etki oluşturur. Ham demir alçak bir seviyeden bile düşse kolaylıkla kırılabilen bir yapıya sahiptir. Bununla birlikte çelik üretimi son derece kolay ve ekonomik bir hale gelmiştir.

  1. Çelik maden midir?

Demir ve çelik arasındaki farklar sorusunun yanı sıra “Çelik maden midir?” sorusu da cevabı merak edilen konular arasında yer almaktadır. Bu sorunun cevabı ise: “Çelik bir alaşım olduğu için bir maden değildir.” şeklinde cevaplanabilir. Çelik bir maden değildir. Kısacası doğada çelik olarak ortaya çıkmamıştır. Çelik, demir elementi ile karbon (kömür) karışımından oluşur.

  1. Çelik mi daha güçlü demir mi?

Demir ve çelik arasındaki farklar konusunun yanı sıra hangisinin daha güçlü olduğu da merak edilmektedir. Genel olarak demir bir elementtir ve çelik ise demirin işlenmiş halidir. Demir daha esnek olduğu için kırılması daha zordur. Bununla birlikte çelik ise demire oranla çok daha sert ve dış etkenlere karşı daha dayanıklıdır. Demir ve çeliğin birbirlerinden farklı çok fazla özelliği olması nedeniyle hangisi daha güçlü gibi bir sorunun kesin bir yanıtı yoktur.

celik-demir-farklari

  1. Demir nasıl çelik olur?

Çeliğin yapılması için demir ve karbonun birleşmesi gereklidir. Yüksek fırınlarda üretilen demire, birtakım işlemlerle gereken karbonun katılması sonucu çelik hurdalarının elektrik ark ocaklarında tekrar ergitilmesiyle çelik elde edilir. Karbon, demiri sertleştiren bir elementtir ve oluşan karışımdaki karbon oranı ne kadar artarsa çeliğin sertliği ve kırılganlığı da aynı oranda artış gösterir.

Günümüz sanayisinde çelik üretiminde %0.02- 2 arasında değişen oranlarda karbon kullanımı mevcuttur. Üretilen çeliğe, paslanmazlık, ısıya dayanıklılık, elastikiyet gibi değişik özellikler kazandırmak için krom, nikel gibi elementler de eklenebilir.

Ümit Paslanmaz olarak bu yazımızda, demir ve çelik arasındaki farklar konusu hakkında merak edilenleri ele aldık. Ürün ve hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilir ya da bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0 (212) 547 1901 Hemen Teklif Al