fbpx

Nikel Nedir? Özellikleri Nelerdir?

nikel nedir

Dünyanın yer kabuğu, elementler bakımından oldukça zengindir. Dünyanın oluşum sürecinde farklı derinliklerde biriken bu elementlerin önemli bir kısmı Sanayi Devrimi’nden sonra çıkarılmaya ve endüstrinin çeşitli alanlarında kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle çıkarma ve işleme teknolojilerinde yaşanan gelişmeler, çok sayıda yeni elementin tanınmasını mümkün kılmıştır. Nikel de yerkabuğunda yer alan elementlerden biridir. Bu noktada nikel nedir sorusu akıllara gelmektedir.

nikel nedir

İlk olarak 1751 yılında ortaya çıkmış olan bu element, o tarihten itibaren her geçen gün daha yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Nikelin doğada saf halde bulunabilmesi neredeyse olanaksızdır. Bu element, genellikle kobalt ve demir elementleri ile bir arada bulunmaktadır. Aynı zamanda nikel dünyada en sık bulunan ve kullanılan beşinci element olma özelliğine sahiptir.

Nikel nedir sorusuna daha detaylı bir yanıt verebilmek adına, periyodik tablodaki konumuna bakmak da önemlidir. Bu elementin periyodik tablodaki atom numarası 28; atom kütlesi ise 58,69 seviyesindedir. Ayrıca nikel 1455 derece sıcaklıkta erimektedir. Nikel, görünüm olarak gümüş ile büyük benzerlik göstermektedir. Sert bir malzeme olması da nikelin en bilinen özellikleri arasında yer almaktadır. Ancak nikelin en belirgin özelliği ve onun kullanımının yaygınlaşma nedeni, korozyona karşı sahip olduğu dirençtir. Bu özelliği ile nikel doğadaki ender elementlerden biridir.

Nikelin Özellikleri Nelerdir?

Geçiş metalleri arasında yer alan nikelin periyodik tablodaki numarası 28, sembolü de Ni’dir. Nikel, katı halde bir elementtir ve atom ağırlığı 8,8’dir. Demir ile alaşıma girebilmenin yanında hava veya su ile temas ederek oksitlenme özelliği gösterir. Ayrıca, ferromanyetik özelliğe de sahiptir. Nikel, pek çok asit ve baz çeşidine karşı da dayanaklıdır.

Nikel Nasıl Elde Edilir?

Nikel iki çeşit maden yatağından elde edilir. Bunların ilki, lateritik yataklardır. Diğeri ise magmatik sülfit yataklarıdır. Lateritik yataklar, nikel rezervinin %60’ını oluştururken magmatik sülfit yatakları, nikel rezervinin %40’ını oluştururlar.

Nikelin Kullanım Alanları Nelerdir?

Nikelin kullanım alanları bu elementin kullanım alanlarına sağlamış olduğu yararlar nedeniyle oldukça fazladır. Bu elementin en yoğun kullanıldığı alan ise paslanmaz çelik imalatıdır. Endüstrinin ve gündelik yaşamın hemen her alanında rastlanan paslanmaz çelikler, bu özelliklerini nikel sayesinde kazanabilmektedir. Nikel, kullanıldığı alanların yüzde 66’lık kısmında bu paslanmazlık niteliğinden dolayı tercih edilmektedir. Her ne kadar nikel bu amaçla kullanılan tek element olmasa da en etkili element olduğunu söylemek mümkündür.

Paslanmaz borular, profiller, saclar ve diğer paslanmaz ürünlerinde de nikelden yararlanılmaktadır. Nikelin kullanım alanları arasında mutfak aletleri ve bazı dayanıklı ev aletleri de önemli bir yere sahiptir. Özellikle çelik çatal-bıçak takımlarının imalatlarında, çelik tencere ya da düdüklü gibi mutfak gereçlerinde nikel sıkça kullanılmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Paslanmaz Çelik Ürünleri Nelerdir ?

nikel nedir

Gemi imalatı, nikel kullanımının yaygın olduğu diğer alanlardandır. Gemilerin sürekli su ile temas halinde olmaları, bazı parçalarının kısa sürede korozyona uğramasına neden olmaktadır. Paslanma riski yüksek olan parçaların korunabilmesi için nikelden yararlanılmaktadır.

Sert bir madde olması, nikelin zırhlı araç imalatında da ön plana çıkmasını sağlamaktadır. Çelik ile birlikte alaşım haline getirilen nikel, bu sayede yüksek dayanıklılık ortaya çıkarmaktadır.

Nikel alaşımları aynı zamanda iletişim kablolarında da kullanılan bir malzemedir. Bugün internet ve iletişim hızının giderek artmasına olanak sağlayan temel elementlerden biri nikeldir. Nikelin kullanım alanları bunlarla sınırlı değildir. Günümüzde nikelin 300 binden fazla araç, gereç ve malzemede kullanıldığı tahmin edilmektedir.

İlginizi Çekebilir: Paslanmaz Çelikte Nikelin Önemi

Dünya Nikel Rezervi

Nikel, yerkabuğunun yüzde 0,008’ini oluşturmaktadır. Dünya nikel rezervi 78 milyon ton civarındadır. Bu rakam yalnızca bilinen maden yataklarındaki miktar olup, muhtemel nikel rezervinin de 130 milyon ton olduğu düşünülmektedir. Ülkelere göre nikel rezervlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Avustralya: 19 milyon ton; dünya rezervinin %24’ü
  • Brezilya: 10 milyon ton; dünya rezervinin %13’ü
  • Rusya: 7,6 milyon ton; dünya rezervinin %10’u
  • Yeni Kaledonya: 6,7 milyon ton; dünya rezervinin %9’u
  • Küba: 5,5 milyon ton; dünya rezervinin %7’si
  • Filipinler: 4,8 milyon ton; dünya rezervinin %6’sı
  • Endonezya: 4,5 milyon ton; dünya rezervinin %6’sı
  • Güney Afrika: 3,7 milyon ton; dünya rezervinin %5’i

nikel nedir

Türkiye Nikel Rezervi

Türkiye’nin üzerinde bulunduğu topraklar, nikel oluşumu için elverişlidir. Bu elementin bulunması ve çıkarılması için Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından yapılan araştırmalarda Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde nikel yataklarına rastlanmıştır. Türkiye’deki en büyük nikel yatakları Manisa-Turgutlu-Çaldağ, Manisa-Gördes ve Eskişehir-Mihalıççık-Yunus Emre yörelerinde yer almaktadır.

Nikel varlığı bilindiği halde, ekonomik olmaması nedeniyle çıkarılmayan ve işletilmeyen bazı yataklar da bulunmaktadır. Türkiye’nin bilinen nikel rezervi, 40 milyon ton seviyesindedir. Türkiye nikel rezervi bakımından iyi konumda olan bir ülkedir. Bu rezervin yaklaşık 30 milyon tonu, Manisa yöresinde bulunmaktadır. Türkiye’de nikel maden sahalarının işletilmesi ve bu elementin topraktan çıkarılması genellikle özel şirketler tarafından gerçekleşti.

Bu yazımızda sizlere “Nikel Nedir?” sorusunun cevabını vermeye çalıştık. Daha fazla bilgilendirici içerik için blog adresimizi ziyaret edebilirsiniz. Ürünlerimize ise ürünler sayfasından ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0 (212) 547 1901 Hemen Teklif Al