Korozyon önleme yöntemleri, metaller üzerindeki olumsuz etkileri azaltmak için uygulanır. Pas ve diğer korozyon biçimleri güvenlik sorunlarına yol açabilir ve ekipman ve sarf malzemelerin bütünlüğünü bozabilir. Korozyonu gidermek ve onarmak için yapılan rutin bakım bile maliyetleri artırabilir. Korozyonu engelleyerek güvenli ve daha az maliyetli kullanım sunulabilecek bazı yöntemler bulunmaktadır. Nem varlığı, oksitleyici madde yüzünden oluşabilecek korozyona karşı alınabilecek önlemler nelerdir? 3 etkili korozyon önleme yöntemi ile yakından inceleyelim.
Korozyon türlerini incelemek için daha önceki blog yazımızı okuyabilirsiniz.
Alaşım Oluşturma ile Korozyon Önleme
Korozyon, metaller üzerinde olumsuz etki bırakabilir. Metaller üzerinde korozyon oluştuğunda bütünlükleri zayıflar ve çökme yaşanabilir. Günümüzde, endüstriyel alanda ve günlük yaşamda kullanılan metallerin korunmasında alaşım oluşturma uygulanabilir. Korozyon önleme yöntemleri arasında yer alan alaşım oluşturma yöntemi, güvenli ve sağlıklı kullanım sunmaktadır.
Alaşım oluşturma yöntemi, metalin daha güçlü ve dirençli olmasını sağlar. Metalin özelliğini değiştirmek ve farklı özelliklerini bir araya getirmek için metale alaşım eklenir. Nikel, korozyona dayanıklıyken, krom ise oksitlenmeye dayanıklıdır. İki elementin bir araya getirildiği bir alaşım ile oksitlenme ve kimyasal ortamlarda kullanılabilen bir alaşım elde edilir. Alaşımın oluşturulmasında kullanılan elementlerin oranları, farklı koşullara göre metallerin direnç oluşturması sağlanır.
Paslanmaz çelik birçok alanda kullanılırken farklı oranlarda elementlerin bir araya gelmesiyle oluşturulur. Endüstriyel alan başta olmak üzere günlük yaşamda da tercih edilen paslanmaz çelik ürünleri güçlü ve uzun yıllar dayanabilen yapısıyla yaygın olarak kullanılmaktadır.
Katodik Koruma ile Korozyon Önleme
Katodik koruma, Korozyon önleme yöntemleri arasında yer almaktadır. Demir alaşımın korunması için çinko tabaka oluşturulur. Katodik korumanın yaygın olarak bilinen diğer bir adı ise galvanizleme yöntemidir. Çinko elementi, çeliğe göre daha reaktif olduğu için korozyona uğrayan bir yapıya sahiptir. Bu sayede çinko yüzey oksitlenir ve korozyonun alt yüzeye yani metale ulaşması engellenir. Korunması istenilen bölgenin katot haline gelmesinden dolayı katodik koruma olarak adlandırılır.
Korozyonu önlemek için, metal yüzeyindeki aktif bölgelere uygulanan koruma yöntemi, yüzey ve yüzeye yakın bölgeler korozyona dayanıklı hale getirilmesi için yapılır. Katodik koruma ile korozyonu önleme yönteminde alüminyum, magnezyum ya da çinko metalleri bulunmaktadır.
Bu koruma yöntemi oldukça etkili olmasına karşın eklenen metaller tükendiğinde ya da aşındığında değiştirilmesi ya da kontrol edilmesi gerekir. Bu durum bakım maliyetlerinin artmasına neden olabilir ve bağlı yapının ağırlığını arttırlar. Kullanım alanına ve metalin karşılaştığı dış etkilere göre bu koruma yöntemi tercih edilebilir.
Yüzeye Koruyucu Kaplama Yöntemiyle Korozyon Önleme
Korozyon oluşumu, güvenlik açığı oluştururken aynı zamanda maliyetlerin artmasına neden olmaktadır. Korozyon önleme yöntemleri arasında yer alan yüzeye koruyucu kaplama yöntemi yaygın olarak kullanılmaktadır. Korozyonu önlemenin en kolay ve düşük maliyetli yollarından birisi olan yüzeye koruyucu kaplama yöntemi, boya, plastik ya da yoz gibi koruma sağlayan bileşenlerin kullanılmasından oluşmaktadır. Bu yöntem içerisinde Epoksi, naylon ve üretan gibi tozlar, ince bir film oluşturmak için metal yüzeye yapışır. Plastik ve mumlar genellikle metal yüzeylere püskürtülür.
Yüzeye koruyucu kaplama yönteminde kullanılan maddelerin oranları ve kalınlık düzeyi, çevresel faktörlere karşı direnci belirler. Bu yöntemin dezavantajı ise boyanın soyulması ve tekrar uygulanması için oluşabilecek maliyetin oluşmasıdır. Korozyonu önlemek için maliyetlerinin düşük olması için yüzeye koruyucu kaplama yöntemi kullanılmaktadır.
Metallerin özelliğini yitirmesine neden olabilecek korozyona karşı alınabilecek önlemleri sizler için derledik. Paslanmaz çelik ve korozyon hakkında daha fazla bilgi almak için sitemizi inceleyebilirsiniz.