fbpx

Paslanmaz Çelik Kullanmanın Faydaları Nelerdir ?

paslanmazcelik

Paslanmaz çelik, insan faaliyetinin neredeyse tüm alanlarında mevcuttur. Başlangıçta, yalnızca endüstride kullanılan bu malzeme, zamanla malzemenin yüksek işlevselliği ve pratikliği nedeniyle mimari yapılarda yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Günümüzde hemen herkes paslanmaz çeliğin evlerde ve çoğu sektörde kullanıldığını duymuş ya da görmüştür fakat herkes paslanmaz çeliğin ne olduğunu, nasıl üretildiğini, nasıl kullanıldığını ve faydalarının neler olduğunu bilmiyordur.

Paslanmaz çeliğin kendine has bir çok özelliği bulunmaktadır. Bu özellikler paslanmaz çeliği malzeme seçiminde güçlü bir aday haline getirir ve bu özellikleri bilen bir alıcı bu malzemenin farklı sektörlerde farklı amaçlar için kullanabileceğinin de farkındadır. Ne yazık ki bir çok mühendis, tasarımcı ve müteahhit, malzeme seçiminde paslanmaz çeliğin diğer malzemelere oranla yüksek maliyetini sebep göstererek bir çok avantajı göz ardı edip farklı malzeme seçimine yöneliyor.

Paslanmaz Çelik Nedir?

Paslanmaz çelik esasen ağırlıkça %10 veya daha fazla krom içeren düşük karbonlu bir çeliktir. Çeliğe kendine has paslanmaz, korozyona dayanıklı olma özelliklerini veren krom ilavesidir. Çeliğe eklenen krom ilavesi, çelik yüzeyinde sert, yapışkan, görünmez ve korozyona dirençli bir krom oksit filminin oluşumunu sağlar. Paslanmaz çeliğin 60’tan fazla çeşidi vardır. Ancak, tüm grup dört sınıfa ayrılabilir. Paslanmaz çelik çeşitlerini detaylı olarak açıkladığımız paslanmaz çelik kalite sınıfları yazımızı inceleyerek daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

304/304L: Piyasamızın en çok kullanılan paslanmaz çelik türü olan 304 kalite paslanmaz çelik normal şartlar altında korozyona karşı oldukça iyi bir dayanıma sahiptirr. Tuzlu ve asidik ortamlar haricinde fiyat ve performansı nedeniyle tercih edilmektedir. 304L kalite ise 304 kalite paslanmaz çelik ile aynı dayanıma sahip fakat daha işlenilebilir olması nedeniyle tercih edilmektedir.

316: Paslanmaz çeliğin en çok tercih edilen ikinci türüdür. 316 kalite asitli ve tuzlu ortamlarda ki yüksek korozyon dayanımları ile ön plana çıkmaktadır. Fiyat açısından 304 kaliteye göre pahalı da olsa asit ve tuz bulunan ortamlardaki yüksek dayanımları bu ortamlarda tercih edilmelerine neden olmaktadır.

310: Piyasamızda pek fazla tercih edilmese de paslanmaz çelikler arasında en iyi ısı dayanımına sahip türdür. Fırın gibi yüksek ısının olduğu ortamlarda kullanılmaktadır.

Bunların yanında pek çok farklı ortamda farklı dayanımlarıyla ön plana çıkan paslanmaz çeşitleri de bulunmaktadır.

Paslanmaz Çelik Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

Paslanmaz dünyanın en değerli malzemelerinden biridir. Materyal sadece üstün bir dayanıklılığa sahip değil, aynı zamanda şık ve güzel bir görüntüye de sahiptir. Bir sonraki projeniz için hangi malzemeyi seçeceğinizden emin değilseniz paslanmaz çeliğin faydalarına göz atabilir ve malzeme seçiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

 

 

Korozyon Direnci

Tüm paslanmaz çelikler yüksek korozyon direncine sahiptir. İmal edilirken, metal üzerinde bir film oluşturmak için havadaki oksijenle birleşen krom kullanılır. Bu film çeliğin korozyona ve paslanmaya karşı dayanıklı olmasını sağlar. Nikel, titanyum ve molibden gibi başka elementlerin eklenmesi de paslanmaz çeliğin korozyona dayanıklı olma özelliğini daha da artırır.

Paslanmaz çeliğin diğer bir özelliği de bu film hasar gördüğü zaman kendini hızlı bir şekilde tamir etmesidir. Hasar görmüş paslanmaz çelik oksijene maruz kalırsa – az miktarda bile olsa – mekanik ve kimyasal hasarda bile kendini iyileştirir.

 

Korozyon direnci

 

Yüksek ve Düşük Sıcaklığa Dayanıklılık

Paslanmaz çeliğin bazı çeşitleri çok yüksek sıcaklıklarda yüksek mukavemet sağlarken, diğerleri çok düşük sıcaklıklarda olağanüstü tokluk gösterir. Ayrıca paslanmaz çelik sıcaklık dalgalanmalarına da oldukça dayanıklıdır.

Bu özelliği sayesinde paslanmaz çelik, süper ısıtıcılarda, kazanlarda, vanalarda ve ana akım hatlarında, uçak ve havacılık uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır.

 

Banner

 

Yüksek Mukavemet

Paslanmaz çeliğin mukavemeti diğer çeliklere göre yüksektir. Aynı zamanda, farklı çelik türlerinin mukavemetleri de birbirinden farklıdır. Paslanmaz çeliğe uygulanan sertleştirme malzemenin kalınlığının ve ağırlığının azalmasına neden olduğundan maliyette de azalma söz konusudur.

 

Estetik

Çeşitli yüzey görünümlerine sahip paslanmaz çelik, genellikle parlak ve şık görüntüsüyle modern ve caziptir. Bu görünümü ile pek çok mimari tasarımda tercih edilmektedir. Polisajlı olarak adlandırılan ayna parlak paslanmaz ürünlerden sehpa masa gibi pek çok ürün yapılmakta ve evlerde kullanılmaktadır. Ayrıca estetik görünümü nedeniyle küpeşte olarak adlandırılan korkuluklarda da paslanmaz çelikler tercih edilmektedir.

Çelik boru

Hijyen

Paslanmaz çelik en hijyenik malzemelerden biridir ve bakterilerin çoğalmasına izin vermez. Paslanmaz çeliğin bu hijyenik olma ve kolay temizlenebilme özellikleri hastaneler, mutfaklar ve yiyecek işleme tesislerinde birinci tercih olmasını sağlamaktadır.

 

Üretim Kolaylığı

Modern üretim teknikleriyle beraber paslanmaz çelik üretilirken diğer çelik türleri kadar kolay bir şekilde kesilebilir, bükülebilir, şekillendirilebilir, işlenebilir, birleştirilebilir hale gelmiştir. Özellikle 303 kalite paslanmaz çelikler ve L kalite paslanmaz çelikler kolay işlenebiliyor olması nedeniyle talaşlı imalatlarda öncelikli tercih edilen ürünlerdir.

 

çelik boru üretim

 

Geri Dönüştürülebilir

Paslanmaz çelik geri dönüştürülebilir bir malzemedir. Hali hazırda piyasada var olan paslanmaz çeliğin %50’si geri dönüşümden elde edilmiş malzemelerdir.

 

Uzun Kullanım Süresi

Paslanmaz çelikler yüksek korozyon ve mekanik dayanımı sayesinde uzun bir kullanım süresine sahiplerdir. Bu sayede ilk alımda yüksek maliyete sahip olan paslanmaz çelikler uzun süre kullanılabilmesi ile bu maliyeti geri kazanabilmektedir.

İlginizi çekebilir: Neden Paslanmaz Kullanmalıyız ?

Paslanmaz Çelik Kullanmanın Faydaları Nelerdir ?” yazısında 2 düşünce

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0 (212) 547 1901 Hemen Teklif Al