fbpx

304 Paslanmaz Çelik ile 430 Arasındaki Farklar Nelerdir?

304 paslanmaz çelik ile 430 arasındaki fark

Çelik hem endüstriyel alanlarda hem de gündelik yaşamın farklı alanlarında kullanılan malzemeler arasında önemli bir yer tutmaktadır. Sahip olduğu özellikler ve metal işleme teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte çeliğin kullanım alanları her geçen gün genişlemektedir.

Mekanik özelliklerine bağlı olarak çelikler farklı sınıflandırmalara tabi tutulmaktadır. Bu noktada pek çok çelik türü olduğundan söz etmek mümkündür. 304 kalite paslanmaz çelikler ile 430 kalite paslanmaz çelikler de bu çeşitliliğin bir parçasıdır. Farklı kullanım alanlarına sahip olan bu çelik türlerinin arasında ayırt edici pek çok özellik bulunmaktadır. 304 kalite paslanmaz çelik ile 430 arasındaki fark bu metallerin kullanım amaçlarının belirlenmesinde de önemli bir rol oynamaktadır.

304 Kalite Paslanmaz Çeliğin Özellikleri Nelerdir?

304 paslanmaz çelik ile 430 arasındaki fark

304 kalite paslanmaz çelikler, tüm dünyada en yaygın bulunan paslanmaz çelik türüdür. Hem endüstrinin pek çok alanında hem de gündelik yaşamda geniş bir kullanım alanına sahip olan 304 kalite paslanmaz çeliklerin paslanmazlık özellikleri orta düzeydedir. Korozyon riskinin çok yüksek olduğu alanlarda bu paslanmaz çelik yeterli değildir. Ancak ortalama kullanım alanları için en ideal çelik türlerinden biridir.

Kolay kaynak yapılabilir olması, bu çelik sınıfının en belirgin özelliği olarak ön plana çıkmaktadır. Ancak 304 kalite paslanmaz çeliklerin işlenebilme yetenekleri oldukça düşüktür. Yine de bu paslanmaz çelik türü tam bir fiyat-performans ürünü olarak görülmektedir. Diğer paslanmaz çelik kalite sınıflarına göre maliyetinin daha uygun olması ve her yerde kolayca bulunabilmesi, 304 kalite sınıfı paslanmaz çelikleri cazip hale getirmektedir.

304 Kalite Paslanmaz Çeliğin Kullanım Alanları Nelerdir?

304 paslanmaz çelik ile 430 arasındaki fark

304 kalite paslanmaz çelikler, diğer çelik türlerinde olduğu gibi en sık endüstriyel alanlarda kullanılır. Özellikle gıda endüstrisi, bu çelik türünün yaygın olarak görüldüğü alanlardan biridir. Aşındırıcı özellikte olan gıda maddelerin depolanması ya da bir noktadan bir başka noktaya aktarılması esnasında tercih edilen 304 paslanmaz çelikler, bu alan için oldukça uygundur. Ancak ağır aşındırıcı asit vb. ürünlerin olduğu alanlar için yeterli olmadıklarının da bilinmesi gerekmektedir.

Otomotiv endüstrisi, 304 paslanmaz çeliklere rastlanabilecek alanlardan bir diğeridir. Özellikle otomotiv yedek parçalarının imalatında bu malzeme sıklıkla kullanılmaktadır. Son yıllarda endüstriyel mutfak araç gereçlerinin önemli bir kısmı da 304 kalite paslanmaz çelik kullanılarak imal edilmektedir.

Hem kolay temizlenebilmesi hem de hijyenik bir yapıya sahip olması, endüstriyel mutfaklar için 304 paslanmaz çelik türünü vazgeçilmez kılmaktadır. Aynı özelliklerinden dolayı evlerde kullanılan mutfak gereçlerinin üretiminde de son yıllarda 304 kalite paslanmaz çelik kullanılmaktadır.

Öneri İçerik: Paslanmaz Çelik Ürünleri Nelerdir ?

430 Kalite Paslanmaz Çeliğin Özellikleri Nelerdir?

304 paslanmaz çelik ile 430 arasındaki fark

 304 kalite paslanmaz çelik ile 430 arasındaki fark hususuna geçmeden önce, 430 kalite paslanmaz çeliklerin özelliklerinin de bilinmesi gerekmektedir. Her şeyden önce paslanmaz çelik türleri arasında, 430 kalite paslanmaz çeliklerin en düşük korozyon direncine sahip olan modellerden biri olduğunu söylemek mümkündür. Orta düzeyli korozyon riskinin olduğu alanlarda bile bu malzeme istenilen korumayı sağlamamaktadır. Bu yüzden de daha çok dekoratif amaçlarla sınırlı kalmaktadır.

430 paslanmaz çeliği avantajlı kılan yanı ise fiyatının çok uygun olmasıdır. Ancak fiyat performans açısından da istenileni sağlamaktan çok uzak kalmaktadır.

Dövülebilme yeteneği, 430 kalite paslanmaz çeliklerin en yetersiz özellikleridir. Bu kalitedeki paslanmaz çeliğin dövülmesi önerilmemektedir. Zira dövme işlemi esnasında kırılması kaçınılmazdır. Ayrıca kaynak yapılabilirlik açısından da yeterli bir malzeme olmadığının bilinmesi gerekmektedir.

En güçlü özelliği ise mekanik yönüdür. Bu noktada ortalama bir değere sahiptir ve mekanik direnç aranan noktalarda bu özelliğinden dolayı kullanılabilmektedir.

430 Kalite Paslanmaz Çeliğin Kullanım Alanları Nelerdir?

430 kalite paslanmaz çelik malzemeler, korozyon direncinin yeterli olmamasından dolayı, paslanmazlık gereken alanlarda çok tercih edilmemektedir. Dekoratif amaçlı kullanımları daha yaygındır. Özellikle mimari yapılara daha estetik bir görünüm kazandırabilmek adına 430 kalite paslanmaz çeliklerden yararlanılmaktadır.

Otomotiv endüstrisinde yedek parça imalatında da 430 kalite paslanmaz çeliklerin kullanımına rastlanabilmektedir. Ancak bu kullanım, daha çok hareketsiz parçaların imalatını kapsamaktadır.

Hareketli ve sürtünmenin yüksek olduğu parçalarda 430 kalite paslanmaz çelik kullanılması durumunda, kısa sürede aşınma sorunları ortaya çıkabilmektedir.

Çeşitli ev gereçlerinin imalatı ile paslanmaz mutfak malzemelerinin üretiminde de 430 kalite paslanmaz çeliklere rastlamak mümkündür. Özellikle endüstriyel mutfaklarda, bu kalitedeki paslanmaz çeliklerden yararlanılarak üretilmiş malzemelere rastlamak olasıdır.

Son olarak da buzdolabı ve bulaşık makinesi başta olmak üzere bazı beyaz eşyalarda da 430 kalite paslanmaz çelik kullanıldığından söz edilmesi doğru olacaktır.

304 Kalite Paslanmaz Çelik ile 430 Arasındaki Farklar Nelerdir?

304 kalite paslanmaz çelik ile 430 arasındaki fark bahsedilen özelliklerde açıkça görülmektedir. İki paslanmaz sınıfı arasındaki farkları genel olarak şu şekilde sıralayabilmek mümkündür:

  • 304 kalite paslanmaz çelikler, 430 kalite paslanmaz çeliklere göre daha yüksek korozyon direncine sahiptir. Bu özelliklerinden dolayı korozyon riski olan yerlerde kullanım için daha uygundur.
  • 430 kalite paslanmaz çelikler, 304 kalite paslanmaz çeliklere oranla daha uygun fiyatlıdır. Ancak fiyat-performans açısından değerlendirildiği zaman istenilen düzeyin çok altında kalınmaktadır. 304 kalite paslanmaz çelikler, diğer paslanmaz çelik türlerine kıyasla daha ucuzdur. Aynı zamanda da fiyat-performans ürünü olarak ön plana çıkmaktadır.
  • Sahip oldukları özelliklerden dolayı 304 kalite paslanmaz çelikler daha çok endüstriyel alanlarda, 430 kalite paslanmaz çeliklerse gündelik yaşamda tercih edilmektedir.
  • 304 kalite paslanmaz çelik malzemeler daha kolay bir şekilde işlenebilmektedir. Yapısında bulunan krom ve nikel bu durumun temel nedenidir. 430 kalite paslanmaz çelikler ise kolayca işlenememektedir.
  • 304 kalite paslanmaz çelikler, mıknatıs tarafından çekilememektedir. Buna karşın 430 kalite paslanmaz çelikler, içerisinde nikel bulunmadığı için mıknatıslar tarafından kolaylıkla çekilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0 (212) 547 1901 Hemen Teklif Al